Børn der der har bedsteforældre, kommer til at miste dem på et tidspunkt i livet, og det kan være svært for forældre at tackle dette. Udover at barnet mister en bedsteforældre, og er ked af dette, så mister mor eller far også pludselig deres forældre, og der er altså dobbelt op på sorgen, der skal håndteres. Er barnet under 2 år er betydningen en smule mindre, da de ikke husker og savner på samme måde som ældre børn og voksne. Det betyder naturligvis ikke, at de ikke kan blive kede af det og sørge, men de vil sandsynligvis ikke kunne huske det.

Lad børnene være en del af sorgen

Der er mange, der har en tendens til at overse mindre børn i, når bedstemor eller bedstefar går bort. Man tror ikke de forstår, og prøver derfor at beskytte dem, og ikke vise man er ked af det. Hvis man udelukker børnene i sorgen, kan det dog være endnu sværere for dem at forstå, at “bedste” lige pludselig er væk og ikke kommer og besøgt mere.

Det er altså en god ide, at lade dem være med, også selvom det er svært. Hvis der er tale om sygdom, så lade børnene være med til at besøge på hospitalet. Det giver børnene en forståelse for hvad der sker, og samtidig er det utrolig vigtigt for bedsteforældrene at opleve den livskraft små børn har. Hvis det er muligt, så lad barnet få mulighed for at sige farvel, det kan betyde mere end man tror.

Når det er forbi

Når det er slut, og “bedste” er væk, skal man give børnene plads til at sørge, og man skal ikke tro, at de gør det på samme måde som voksne. Børn sørger tit i perioder af få minutter hvilket betyder, at de kan lege og grine det ene øjeblik og være utrøstelig i det næste, for så at lege videre et par minutter efter.

Noget andet der kan være rigtig sundt for barnet, er at være med til at rydde op i bedstes hus, alt efter omstændighederne naturligivs. Det kan være rigtig sundt både for børn og forældre at kigge gennem ting som billeder og lignende og sidde og mindes og snakke om personen, der har forladt jorden. Ofte kan det være sundt at gøre dette, men lade et professionelt firma klare dødsboet og rengøre det og ordre alle de sidste ting. Man vil gerne sidde og kigge billeder og den slags, men at skulle gøre rent og tømme det for alle ting som tallerkener og gammelt tøj, kan man overlade til andre.

At miste er aldrig let

Man skal huske på, at det er aldrig sjovt for nogen at skulle sige farvel, og der er ikke to mennesker der er ens. Vi sørger på forskellige måder, og det gør børn også. Døden er dog også en uundgåelig del af livet, og derfor er det sundt at snakke om det, når barnet begynder at forstå hvad det er

 

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here