De fleste har hørt om begravelser og ved i det store hele, hvad det handler om. Men det er de færreste, der egentlig ved, hvad der egentlig foregår til en begravelse – især hvis de har været heldige endnu ikke at have oplevet en begravelse før. Det er heller ikke ligefrem et spørgsmål, som man stiller sig selv eller generelt snakker med andre om. Vi har derfor her lavet en lille oversigt over selve processen og omstændighederne omkring en begravelse.

Der findes ikke et facit på, hvordan en begravelse skal forestå. Det er meget individuelt fra familie til familie, hvordan man ønsker at afskedsceremonien skal foregå.

Der er dog nogle enkelte standardprocedurer, som man som pårørende skal kende til og tage udgangspunkt i, når man skal planlægge en begravelse. Begravelsesprocessen starter som regel med en samtale med bedemanden, når dødsfaldet indtræffer. Det er uden tvivl den nemmeste måde at komme godt igennem en begravelse på. Her bliver hele forløbet planlagt ned til mindste detalje og skræddersyer ceremonien efter afdødes ønsker. Det kan enten være hos bedemanden eller hjemme i privaten. Bedemanden tager sig så oftest af alt det praktiske, så man som pårørende har tid til at sørge over afdøde.

Når det hele er planlagt, bliver der fastsat en dato for begravelsen, som ofte bliver meddelt i afdødes dødsannonce. Ofte er begravelser offentlige, idet man som person blot kan møde op til en begravelse – selvom der dog har været begrænsninger på antallet af pårørende på det sidste på grund af Covid-19.

Så kommer dagen for begravelsen. Begravelsen indledes almindeligvis i kirkerummet med et kirkeligt ritual. Her er kisten med afdøde placeret i kirken, og ceremonien foregår med salmesang og ord fra præsten og evt. også pårørende. Når kirkeritualet er slut, bærer de pårørende kisten ud til det valgte gravsted på kirkegården ledsaget af præsten (eller kisten transporteres med bil hen til det valgte gravsted, hvis gravstedet ikke ligger ved selve kirken), hvorefter kisten nedsænkes i jorden. Herefter sker der jordpåkastelse af tre omgange samtidig med bøn fra præsten. Ceremonien er så slut, og graven dækkes efterfølgende til af kirkepersonalet.

Hvis afdøde dog ikke er medlem af Folkekirken, foretages der i stedet for en såkaldt borgerlig begravelse. Ceremonien foregår her i stedet i kapellet.

 

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here