Når man mister en person, er der det en svær tid. Ikke blot fordi sorgen fylder, men fordi der er en stribe regler og love, som skal følges, når der skal arrangeres begravelse eller bisættelse.

Vælger du at bruge en bedemand, kan du få hjælp til at arrangere alle forhold, samt få hjælp til offentlige indberetninger. Klik her for at læse mere om hjælp fra lokale bedemænd.

Vælger du derimod selv at stå for forholdene efter dødsfaldet, skal du være opmærksom på følgende.

Når en person går bort, skal der laves en dødsattest. Det er lægens opgave at lave denne, men det er dig selv, der skal kontakte lægen. Det foregår typisk ved at ringe til en vagtelefon og få tilkaldt til dødsstedet.

Efter dødsfaldet har du 48 timer til at anmelde det til begravelsesmyndigheden. Det foregår ved, at du elektronisk anmoder om begravelse.

I forbindelse med denne anmodning, skal du fortælle, om den afdøde skal begraves eller om der bliver tale om ligbrænding.

Det er et lovkrav, at den afdøde placeres i kiste uanset om det er til begravelse eller bisættelse. Forskellen er, at man ved en begravelse sænker afdøde i jorden i en kiste, mens kisten først brændes og asken samles i en urne, når der er tale om en bisættelse.

Husk at du selv skal kontakte kirke og præst for en kirkelig ceremoni. Husk ligeledes, at der fra selve dødsfaldet ikke må gå mere end 8 dage, før en begravelse eller bisættelse finder sted.

I tilfælde af at den afdøde ikke var medlem af folkekirken, bliver der typisk afholdt en form for borgerlig ceremoni i kirkens kapel. Men fordi der ikke findes nogen specifik lovgivning (ud over at man ikke må forstyrre offentligheden), er der også mange øvrige muligheder. F.eks. vælger mange at afholde en privat afsked, hvor man selv spreder asken over åbent hav.

For en begravelsesplads skal man ansøge ved kirkegården, som kan være kommunalt eller kirkeligt eget. Her finder man både traditionelle gravpladser samt gravpladser for dem, der ønsker at forblive anonyme.

Husk at det er almindeligt, at man indrykker en dødsannonce efter begravelsen eller bisættelsen.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here