Kan du huske dengang, hvor det var helt almindeligt at ryge foran børn? Eller hvis der ikke var nok plads i bilen, når der skulle hentes og bringes fra håndbold, så røg de sidste unger om bag i stationcar’en? Eller når man dyppede sutten i sukkerskålen for at få baby til at tage den?

Ja, egentligt skal vi jo ikke mange år tilbage, før disse scenarier var dagligdag. Men der er sket rigtig meget på den front siden da, der skal forbedre vores børns betingelser for at få en god, sund og tryg opvækst. Alligevel er der steder, hvor sikkerheden kan halte. Og selvom hjemmet burde være en sikker zone, så er det desværre ikke altid, det er tilfældet.

Har du et godt indeklima?

Indeklima? Tænker du over det? Hvis ikke, så burde du overveje at tage det alvorligt. Et dårligt indeklima kan nemlig påvirke både voksne og børn. Og måske går dit barn rundt med symptomer, der kan tilskrives et dårligt indeklima.

Typiske symptomer på dårlig indeklima:

  • Hovedpine

  • Kvalme og følelse af svimmelhed

  • Irritation i næse, svælg eller øjne

  • Træthed

  • Koncentrationsbesvær

Har du en mistanke om, at indeklimaet hjemme hos jer er årsagen til, at jeres børn ikke trives ordentligt, er der heldigvis meget, du selv kan gøre. Sørg for at lufte godt ud i jeres hjem. Gerne flere gange om dagen. Undgå at tørre tøj indendørs, da det øger luftfugtigheden i hjemmet. Af samme årsag bør du altid have døren lukket, når du tager bad. På den måde undgår du, at dampe siver ud i andre rum.

Vær ikke nærig med rengøringen

Ved at holde dit hjem rent, kan du forbedre væsentlig på dit indeklima. Og her menes ikke, at du skal slå dig løs med klorin og skrappe rengøringsmidler. Tværtimod. I stedet bør du gerne være flittig med støvsugeren og støvkosten, så du får fjernet snavs, støv og partikler, der kan genere luftvejene og forværre indeklimaet. Hellere en ekstra gang med støvsugeren end en gang for lidt.

Det er ikke ligegyldig, hvad du kommer på dine vægge

Hvis du vil have et sundt hjem, spiller det i høj grad ind, hvilke typer materialer du anvender. Gå derfor efter gode materialer, som giver et sundt hus og indeklima. Det gælder fra husets inderst til yderst. Du bør altid vælge en allergivenlig spartelmasse eller en allergivenlig maling, som på ingen måder er til skade for husets beboer. Så kan I alle sove trygt.

Giv legetøjet en jævnlig vask

Legetøj kan være nogle værre bakteriebomber. Vi tænker måske ikke over det i hverdagen, men der kan ophobe sig meget skidt og snavs i legetøjet, der ofte får en hård medfart af ungerne. Så husk at vaske legetøjet en gang imellem. Giv bamser og lignede en tur i vaskemaskinen, mens playmobil og andet enkelt plastiklegetøj kan få en tur i opvaskemaskine. Resten kan du vaske i hånden.

Husk at rengøre legetøjet i badekarret. Du tænker måske, at det jo bliver vasket hele tiden? Men sandheden er, at der ganske ofte vil sætte sig vand inden i de små dele, der kan ligge og rådne. Ikke særlig hyggeligt for baby at få fingrene i og gumle på.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here