Hvis hverdagen er lidt travl, kan det være nemt lige at tage lidt tid fra søvnen og bruge den et andet sted. Den første dag går dette også nok, og den anden dag med, men bliver nattesøvnen tilsidesat i en længerevarende periode, kan det faktisk begynde at være rigtig farligt. Søvnen er enormt vigtigt for mange af kroppens vitale processer, og der er også nogle ting, kroppen kun kan arbejde med, mens du sover – disse ting kan du læse mere om herunder.

Fysisk behov for søvn

Først og fremmest er søvnen den periode på døgnet, hvor kroppen får lov til at restituere efter en lang og trættende dag. Det er altså her, der bliver dannet energi til den næste dag. Men samtidigt med det, heler kroppen også sig selv, mens du sover. Der er bl.a. nogle giftstoffer i hjernen, kroppen kun kan fjerne, mens du sover, så på den måde er det altså enormt vigtigt at få nok søvn, så kroppen har tid til at få fjernet disse giftstoffer.

Konsekvenser af længere tids søvnmangel

Som nævnt tidligere kan det have alvorlige konsekvenser at tilsidesætte søvnen over længere tid. Dette har til dels noget med hjernens giftstoffer at gøre, altså dem der bliver fjernet af kroppen, mens du sover. Men udover det går søvnmanglen også i høj grad udover din koncentrationsevne og din hukommelse. Mens du sover, lagrer hjernen nemlig også information, så der kan altså gå nogle tanker og oplevelser tabt, hvis du ikke sover nok. Det er især korttidshukommelsen, der bliver ramt af søvnmanglen. Udover det giver søvnmanglen risiko for at blive ramt af en række forskellige sygdomme grundet et svagt og nedsat immunsystem. Disse sygdomme indeholder bl.a. diabetes og depression, mens søvnmangel også kan være grundlag for en tidlig udvikling af Alzheimers. Ydermere kan overvægt også være et resultat af manglende søvn – det har altså mange fysiske konsekvenser, hvis du ikke får søvn nok.

Problemer med søvnen

Det er naturligvis ikke altid et aktivt valg at få for lidt søvn. Der kan være flere forskellige grunde til, at nogle har svært ved at sove. En af de mere almindelige problemer angående søvnen, er hvis du har andre mentale forstyrrelse, som bl.a. stress, angst eller depression. Disse kan have en effekt på din søvn, og det er jo altså på ingen måde at aktivt valg fra din side af. Her er det en rigtig god ide at se en læge, fordi søvnmangel slet ikke hjælper på sådanne diagnoser. Lider du ikke af mentale forhindringer, men har du stadig svært ved at sove, kan det være en ny seng fra et sengecenter, f.eks. Delfin sengecenter, er det, du står og mangler. I sengecenteret kan du helt sikkert finde et stort udvalg af senge, og du kan også få hjælp til at finde den helt rigtige seng til dig. Der er også muligheden for at gå online på en webshop for at finde en ny seng, hvis du ved, hvad du leder efter – så også her Delfin sengecenter.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here